Malala Yousafzai i l’escola (Article 26.1)

Malala Yousafzai

Malala Yousafzai va néixer el 12 de juliol de 1997 a la vall de Swat, al Pakistan. Des de ben jove es va destacar pel seu amor per l'aprenentatge, malgrat que a la seva regió un grup extremista talibà havia prohibit l'educació de les nenes. Tot i les amenaces, Malala va començar a escriure un bloc per a la BBC sota un pseudònim, descrivint la seva vida sota el règim talibà i defensant la convicció que totes les nenes tenen dret a assistir a l'escola. 

El 9 d'octubre del 2012, mentre tornava a casa amb l'autobús escolar, un talibà armat li va disparar un tret al cap. Contra tot pronòstic, Malala va sobreviure. La notícia de l'atemptat i la seva valentia es van escampar per tot el món, i en lloc de ser silenciada, la seva veu es va amplificar. Va continuar el seu activisme des de la seva nova residència al Regne Unit, i el 2014, a l'edat de 17 anys, es va convertir en la persona més jove en rebre el Premi Nobel de la Pau. Avui, Malala continua sent una poderosa defensora dels drets humans i de l'educació, inspirant milions de persones arreu.

ARTICLE 26/1: Tota persona té dret a l'educació. L'educació serà gratuïta, si més no, en la instrucció elemental i fonamental. La instrucció elemental serà obligatòria. L'ensenyament tècnic i professional es posarà a l'abast de tothom, i l'accés a l'ensenyament superior serà igual per a tots en funció dels mèrits respectius.


Nens i nenes en una aula de Lalibella (Etiòpia)

Al llarg de la història s'han aconseguit avenços significatius en l'accessibilitat de l'educació en moltes parts del món, cosa que ha millorat les oportunitats i el benestar de milions de nens i nenes. Durant el segle XIX i principis del XX, moviments a països com el Regne Unit, els Estats Units i altres països europeus van promoure l'educació pública, fet que va comportar la implementació de sistemes educatius accessibles i universals. Al segle XXI, l'accés a l'educació primària i secundària s'ha estès a gairebé tots els països, reduint les taxes d'analfabetisme i proporcionant a milions de nens i joves oportunitats educatives que abans no tenien. Malgrat que hi ha grans disparitats entre regions, la taxa d'alfabetització global avui és del 86%. Els estudis indiquen que les persones amb educació superior tenen una probabilitat d'ocupació més gran i guanyen, de mitjana, un 50% més que aquelles amb només educació secundària.

 A Amèrica del Nord i Europa la taxa d'alfabetització és superior al 99%;
a l'Àfrica subsahariana, del 65%
UNESCO

Tot i els avenços, els països en desenvolupament enfronten desigualtats significatives en l'accés i la qualitat de l'educació, perpetuant els cicles de pobresa de la població més vulnerable. En moltes regions rurals d'Àfrica i Àsia, els nens han de caminar llargues distàncies per arribar a l'escola, i les instal·lacions educatives sovint no tenen recursos bàsics com llibres o mestres prou capacitats. La manca de dispositius digitals o d'accés a Internet d'alta velocitat amplifica encara més les desigualtats. En algunes regions de l'Àsia, les nenes tenen menys probabilitats d'assistir a l'escola que els nens a causa de les amenaces i la discriminació de gènere. D'altra banda, en països sota règims autoritaris o dictatorials, s'han imposat restriccions en l'accés a l'educació formal a grups minoritaris o dissidents polítics, contravenint l'article 26.1 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

 258 milions de nens i joves —un de cada sis nens en edat escolar—
estan fora del sistema educatiu 
— Banc Mundial

Malala Yousafzai rebuda per Obama a la Casa Blanca (EUA)

Potser t'agraden aquestes entrades