Les expropiacions forçades (Article 17.2)

Col·lectivització forçada a la Unió Soviètica

Durant l'era de Stalin a la Unió Soviètica, el govern va implementar la col·lectivització forçada de l'agricultura, i les granges individuals van ser abolides i reemplaçades per granges comunitàries controlades per l'estat. Aquesta política va comportar la confiscació arbitrària de terres i propietats privades, provocant fams massives i devastació econòmica en moltes regions del país.

ARTICLE 17/2: Ningú no serà privat arbitràriament de la seva propietat.


Pescant a la riba del Nam Ou (Laos)

Una nena fa la bugada a la riba del Nam Ou. Uns meandres més amunt, un noi llença la xarxa provant d'atrapar algun peix entre les roques. El Nam Ou, literalment, "el riu bol d'arròs", és un dels rius més importants de Laos i suporta bona part del cultiu d'arròs del país. Diverses comunitats rurals estan instal·lades a la riba i depenen dels recursos que proporciona per sobreviure, però els projectes hidroelèctrics que s'estan desenvolupant a la regió suposen un impacte negatiu per als ecosistemes i les terres circumdants i, de mica en mica, moltes famílies d'aquestes comunitats es veuen forçades a emigrar a les ciutats i començar una nova vida.

 Els conflictes per la terra afecten més de 1.200 milions de persones a tot el món;
les comunitats indígenes i rurals són les més afectades
— Institut de Recursos Mundials (WRI)

El dret a la propietat, tal com estableix l'article 17.2 de la Declaració de Drets Humans, és essencial per prevenir els abusos i protegir les persones de ser desposseïdes de les seves propietats. En moltes parts del món aquest dret no és respectat. En diversos països s'han documentat nombrosos casos d'expropiacions arbitràries de propietats privades per part dels governs. De vegades, la construcció de preses, autopistes, zones industrials o altres grans projectes d'infraestructura i desenvolupament, suposen l'expropiació de terres sense processos legals justos ni compensacions adequades Amnistia Internacional estima que entre el 2000 i el 2020, més de 60 milions de persones van ser desallotjades forçosament de les seves llars a tot el món.

Una nena fa la bugada a la riba del Nam Ou (Laos)

Potser t'agraden aquestes entrades