Mares i fills (Article 25.2)

Una noia al pou (Senegal)

Sota un sol d'injustícia que fa suar fins i tot els cocodrils, Seynabou Diop enfila el camí del pou. Una altra vegada. Des que té prou força per traginar galledes és la tasca que li ha assignat la seva mare. Al recòndit poblat de Kuva només els més menuts i els més ancians s'han guanyat el privilegi de quedar-se a casa sense fer res. Allà on l'aigua és escassa, la qualitat de vida és precària. És una simple coincidència? És clar que no. Per a moltes comunitats l'aigua s'ha convertit en un recurs estratègic, i molts experts auguren guerres futures a causa d'aquest element tan preuat que alguns ja anomenen "or blau". Seynabou podria fer el camí del pou amb els ulls tancats: en els darrers deu anys l'ha recorregut més de tres mil vegades. Una hora d'anada i gairebé dues de tornada, i és que amb les galledes plenes, el camí de tornada sempre és més llarg...

Albaigés O. (2024). Des del balcó de la memòria. Editorial Claret.

ARTICLE 25: La maternitat i la infantesa tenen dret a una cura i a una assistència especials. Tots els infants, nascuts d'un matrimoni o fora d'un matrimoni, gaudeixen d'igual protecció social.

Mare i filla al mercat de Cuzco (Perú)

La protecció específica de la maternitat i la infantesa és essencial per al benestar de les famílies. El dret de la maternitat implica garantir que totes les dones tinguin accés a serveis de salut reproductiva i materna durant l'embaràs. Això inclou l'accés a la informació sobre planificació familiar, l'atenció prenatal, el part segur i un suport adequat una vegada ja són mares, de manera que el procés transcorri de manera segura i saludable.

L'article també fa referència als infants, i fa responsable els Estats de crear les condicions òptimes que permetin el seu desenvolupament físic, emocional i social saludable, des del naixement fins a l'edat adulta. En moltes parts del món, s'han aconseguit avenços significatius en la protecció dels drets dels infants. Iniciatives com el Programa Mundial d'Aliments de les Nacions Unides han proporcionat aliments a milions de nens en àrees afectades per la pobresa i conflictes, millorant la nutrició i la salut dels més vulnerables. També s'han implementat programes de vacunació massiva que han reduït la mortalitat infantil, així com iniciatives educatives que han augmentat les taxes d'alfabetització.

 El 2021, la taxa de mortalitat infantil —nens menors de cinc anys—
va ser de 37 per cada 1.000 nascuts vius; l'any 1990, era de 93
UNICEF

Tot i els avenços, hi ha països on s'han documentat vulneracions significatives del dret a la maternitat, ja sigui per la manca d'accés a serveis de salut, per normatives restrictives o per pràctiques culturals arrelades. Moltes mares no tenen accés a una atenció prenatal adequada, a serveis de part segurs o a l'atenció postpart necessària. En alguns països de l'Àfrica, l'alta taxa de mortalitat materna encara és un problema greu. En àrees rurals d'Amèrica Llatina, les infraestructures són insuficients, i les dones indígenes no són ateses. La pobresa o la manca d'educació són altres factors que incideixen en les taxes de mortalitat materna.

També persisteixen desafiaments significatius en relació amb els infants, especialment en àrees afectades per la pobresa extrema. Molts nens són víctimes de treball infantil i d'explotació, sense accés a l'educació, perpetuant els cicles de pobresa i desigualtat de generació en generació. En conflictes armats, els infants són especialment vulnerables a la violència, a la separació de les seves famílies i al reclutament forçat, fet que els comporta greus traumes físics i emocionals.

 149 milions de nens menors de cinc anys —el 22%  en aquesta franja d'edat—
estan afectats per retard en el creixement a causa de la desnutrició crònica
— UNICEF (2020)


Potser t'agraden aquestes entrades