Aglomeracions davant La Gioconda (Article 27.1)

Aglomeracions davant La Gioconda (París, França)

Les vastes sales del Museu del Louvre, a París, contenen innombrables obres mestres que han resistit el pas del temps. De totes elles, n'hi ha una d'especialment poderosa: la Gioconda. No és la millor, ni tampoc la més gran, però l'enigmàtic rostre que va pintar Leonardo da Vinci exerceix una atracció magnètica sobre els turistes de tot el món. Cada dia, una multitud de visitants s'amuntega davant de l'obra, ansiosos per contemplar el seu somriure fràgil i la seva mirada penetrant envoltada de misteri. Les càmeres i els telèfons mòbils fan clic sense parar. Just al davant del quadre, la vigilant de la sala fa el que pot per posar una mica d'ordre entre tant batibull. L'obra continua inspirant i captivant generacions de visitants, disposats a suportar les multituds i les llargues files per observar-la de prop. 

ARTICLE 27/1: Tota persona té dret a participar lliurement en la vida cultural de la comunitat, a gaudir de les arts i a participar i beneficiar-se del progrés científic.


El museu d'Orsay (París, França)

Al llarg de la història, hi ha hagut avenços significatius en termes d'igualtat en l'accés als recursos culturals. Segons la UNESCO, el 2020, el 72% dels països han implementat polítiques que fomenten la participació de grups marginats en les activitats culturals i artístiques. A Amèrica Llatina i Amèrica del Nord, hi ha hagut moviments per reconèixer i protegir el patrimoni cultural dels pobles indígenes, fet que ha suposat un increment de la cohesió social i un enriquiment de la societat en conjunt. Aquest fet és especialment important en un món globalitzat, on l'homogeneïtzació cultural amenaça la diversitat, les tradicions i les llengües locals.

 Al món hi ha més de 2.500 llengües en risc de desaparèixer
UNESCO

Tot i els avenços, encara persisteixen desigualtats que exclouen alguns col·lectius de l'àmbit cultural i científic. En les zones rurals, el 30% de les persones tenen dificultats significatives per participar en activitats per la manca d'oferta i d'infraestructures com biblioteques o museus. Als països de baixos ingressos, aproximadament la meitat de la població reporta dificultats per participar en activitats culturals pel seu cost elevat. Les minories ètniques i racials també pateixen discriminació sistemàtica.

 El 40% de la població mundial no té accés a béns i serveis culturals
UNESCO

Per una altra banda, les innovacions científiques han millorat enormement la salut global. Les vacunes han reduït les taxes de mortalitat infantil en un 70% des de la seva introducció, i l'esperança de vida ha augmentat cinc anys en les darreres dècades gràcies als avenços mèdics en tractaments i medicaments. No obstant això, no es pot dir que els beneficis del progrés científic estiguin uniformement repartits. Als països desenvolupats, l'esperança de vida és d'aproximadament vuitanta anys, mentre que als països d'ingressos baixos és de poc més de seixanta.



Potser t'agraden aquestes entrades