
Nen (Brasil)
En molts països en desenvolupament, la manca de recursos i polítiques adequades ha comportat alts nivells de pobresa i desigualtat, amb milions de persones sense accés a serveis bàsics de salut, pensions o protecció contra la desocupació. Durant les darreres dècades, diversos països d'Amèrica Llatina han millorat significativament els seus sistemes de seguretat social. Països com el Brasil han implementat programes com la Borsa Família, actiu des de 2003, dirigit a famílies en situació de pobresa. El programa proporciona assistència financera mensual a les famílies. A canvi, els beneficiaris han d'assegurar-se que els seus fills assisteixin regularment a l'escola i rebin les vacunes i l'atenció mèdica necessàries.
El programa té un impacte important en la reducció de la pobresa i la desigualtat al país. Ha millorat els indicadors de salut i d'educació, contribuint a la disminució de la mortalitat infantil i a l'augment de la taxa de matrícula escolar. Tot i que és reconegut internacionalment com un model efectiu de política social, també ha de fer front a crítiques i desafiaments, com els dubtes sobre la seva sostenibilitat a llarg termini o la necessitat de minimitzar possibles fraus i dependències. En qualsevol cas, el programa continua sent una pedra angular en els esforços del Brasil per millorar el benestar dels seus ciutadans més vulnerables.
ARTICLE 22: Tota persona, com a membre de la societat, té dret a la seguretat social i a obtenir, mitjançant l'esforç nacional i la cooperació internacional, segons l'organització i els recursos de cada país, la satisfacció dels drets econòmics, socials i culturals indispensables per a la seva dignitat i el lliure desenvolupament de la seva personalitat.

Nena (Brasil)
L'article 22 de la Declaració Universal de Drets Humans reconeix la necessitat de protecció davant de riscos com la malaltia, la desocupació, la vellesa o altres esdeveniments que puguin afectar els mitjans de subsistència de les persones i les seves famílies. A escala global, els països gasten, de mitjana, el 12,9% del Producte Intern Brut en protecció social. La xifra varia significativament segons la regió: a Europa la despesa mitjana és del 17,2%, mentre que a l'Àfrica Subsahariana és només del 3,7%. Als països desenvolupats, set de cada deu persones tenen accés a la seguretat social completa. En contrast, als països d'ingressos baixos, només una de cada deu està coberta amb algun tipus de prestació. En xifres globals, la meitat de la població mundial —més de 4.000 milions de persones— no disposa de protecció social adequada.
“ Només el 46,9% de la població mundial està coberta per alguna prestació social
— Organització Internacional del Treball
En molts països, especialment en regions on la pobresa i la manca de recursos limiten la capacitat dels Estats per proporcionar l'assistència adequada, els sistemes de seguretat social són insuficients o mal gestionats. En temps de crisis econòmiques, fins i tot els governs dels països desenvolupats han retallat o eliminat alguns beneficis socials com a mesura d'austeritat, fet que ha incrementat la desigualtat i la vulnerabilitat dels grups més desafavorits. D'altra banda, l'envelliment de la població és un factor que incideix de manera directa en els sistemes de seguretat social, especialment en termes de finançament i prestació de serveis d'atenció mèdica i social. En alguns països, la capacitat de les persones grans per mantenir unes condicions de vida dignes és limitada.


Avis de l'Oblast de Khàrkiv (Ucraïna)