Tots som iguals en dignitat i en drets (Article 1)

La Llibertat guiant el poble (Eugène Delacroix)

La Revolució Francesa (1789) va establir les bases per a molts principis moderns en drets humans i democràcia. Un dels seus llegats més importants va ser la proclamació de la Declaració dels Drets de l'Home i del Ciutadà, el 26 d'agost del 1789. Aquest document fonamental abolia els privilegis del clergat i la noblesa, i establia els principis de llibertat, igualtat i fraternitat que es van convertir en pilars de la ideologia revolucionària. El primer article del document determinava que els homes neixen i romanen lliures i iguals en drets; les distincions socials només es poden fundar en la utilitat comuna. Aquest principi és una afirmació clara de la igualtat inherent de tots els éssers humans, una idea que en aquell moment desafiava les jerarquies socials i els privilegis de l'Antic Règim, i que va influir directament en la redacció de l'article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans de 1948.

ARTICLE 1: Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets. Són dotats de raó i de consciència, i han de comportar-se fraternalment els uns amb els altres.

Nens a l'escola (Dakar, Senegal)

L'article 1 estableix els principis fonamentals sobre els quals es basen tots els altres drets de la Declaració Universal dels Drets Humans. Representa una visió de la humanitat on la llibertat, la igualtat i la dignitat són les pedres angulars de les societats, i on tothom ha de gaudir dels mateixos drets fonamentals sense discriminació. Les relacions humanes han d'estar basades en l'empatia, l'ajuda mútua i la solidaritat, amb un esperit de fraternitat, cooperació i respecte mutu, independentment de la raça, del sexe, de la religió, de l'orientació sexual, de la classe social o de qualsevol altra circumstància.

Tot i els avanços dels darrers segles, el món d'avui encara enfronta nombroses desigualtats persistents en diversos àmbits com l'economia, el gènere, la raça, l'orientació sexual o la tecnologia, que afecten les persones amb discapacitats, els treballadors d'edat avançada, les minories ètniques i religioses, els emigrants, els infants o les dones, entre molts altres col·lectius. La taxa global de participació de les dones en la força laboral és del 48,5%, en comparació del 75% dels homes, i els seus ingressos són un 20% menors. En termes de desigualtat, segons els estudis del Credit Suisse Global Wealth Report, l'1% de la població mundial posseeix el 45% de la riquesa, contravenint el principi d'igualtat contingut a l'article 1 de la Declaració Universal dels Drets Humans.


 Més de 700 milions de persones —el 10% de la població mundial—
viuen en l'extrema pobresa, amb menys d'1.90 dòlars al dia
Banc Mundial


Potser t'agraden aquestes entrades