Sobre la vida, la seguretat i la llibertat (Article 3)

Presoners de camí a Auschwitz durant l'Holocaust

L'Holocaust, durant la Segona Guerra Mundial (1939-1945), representa una de les violacions més ferotges dels drets humans en la història moderna, i un dels crims més notoris contra la humanitat. Durant aquest període, sis milions de jueus, juntament amb milions d'altres minories ètniques i col·lectius, van ser sotmesos a mètodes de tortura extrems, experiments mèdics inhumans, tractes degradants i, finalment, exterminats als camps de concentració. Els horrors de la Segona Guerra Mundial en general, i de l'Holocaust en particular, van subratllar la necessitat d'establir línies vermelles clares per protegir les persones d'abusos greus i violacions del dret a la vida, la llibertat i la seguretat personal. Aquesta necessitat va acabar desembocant en la redacció i aprovació, el 1948, de la Declaració Universal dels Drets Humans, en un moment en què el món estava profundament afectat per les barbaritats comeses durant el conflicte.

ARTICLE 3: Tota persona té dret a la vida, a la llibertat i a la seva seguretat


Crematoris del camp de concentració de Mauthausen

El dret a la vida és el més bàsic de tots els drets humans, ja que, sense ell, tots els altres drets no tenen sentit. En el darrer segle s'han produït avenços significatius en aquest marc d'acció: molts països han abolit la pena de mort, i molts altres han ratificat la Convenció de les Nacions Unides contra la Tortura de 1984 o l'Estatut dels Refugiats de 1951, que garanteix la seguretat i la protecció dels desplaçats que fugen de la persecució i de la guerra. 

Tot i els avenços, encara hi ha un llarg camí per recórrer. Malgrat els esforços de la comunitat internacional per abolir la pena de mort, països com la Xina, l'Iran, l'Aràbia Saudita o els Estats Units encara executen persones. El terrorisme, els conflictes armats o la violència contra les minories ètniques o religioses comprometen la vida i la seguretat personal en molts llocs del món, i les crisis humanitàries provocades per aquests conflictes amplifiquen la vulnerabilitat de les poblacions afectades. En algunes grans ciutats de l'Amèrica Llatina, les taxes d'homicidis i violència criminal són extremadament altes. Les dones i les nenes són particularment vulnerables a la manca de seguretat; en alguns països, fins al 70% de les dones han patit violència de gènere.

 Una de cada tres dones al món ha experimentat violència física o sexual
per part de la seva parella en algun moment de la seva vida
― Nacions Unides

Potser t'agraden aquestes entrades