L'equitat salarial (Article 23.2)

Una dona torna del camp (Sudan del Sud)

Amb la primera llum, com de costum, Nadima carrega l'aixada a l'espatlla i enfila el camí dels camps. De vegades li passa pel cap seguir els passos de les altres, però cal tenir molts dòlars per travessar la frontera i, per què no dir-ho, un punt de valor. —No hi ha res com les dificultats per posar-se a prova!— diu, amb posat solemne, recolzant l'aixada sobre l'espatlla, com si fos un rei passejant el ceptre. No es compadeix? No es desespera? És clar! Si mai ha dormit entre llençols de seda, per què hauria de trobar-ho a faltar?

I acaba el dia tan cansada, que moltes vegades s'adorm amb les botes posades. Oblida que pertany a la terra, s'aboca a l'infinit i aixeca el vol. I en un tres i no res recorre mil milles, des dels camps de blat acabats de segar, fins a les platges d'aigües cristal·lines i sorra blanca, que no tindrà mai el gust de trepitjar. De vegades, els somnis són tan reals i visibles com l'empremta de les petjades als marges enfangats del bladar. Però en general, són pocs els somnis que es compleixen. La majoria dels somnis són només això: somnis.

Des del balcó de la Memòria, Oriol Albaigés, Ed. Claret 

ARTICLE 23/2: Tota persona, sense cap discriminació, té dret a salari igual per igual treball.


Fornera de Cuzco (Perú)

L'article 23.2 de la Declaració de Drets Humans garanteix que totes les persones rebin un salari igual per una feina igual, sense importar-ne el gènere, la raça o l'origen ètnic. Les reformes legislatives i els moviments socials han contribuït a millorar l'equitat salarial i la igualtat al lloc de treball. El 2018, Islàndia es va convertir en el primer país del món en exigir formalment a les empreses que demostrin la igualtat salarial entre homes i dones mitjançant una certificació obligatòria. Mesures com aquesta no només han enfortit els drets de les dones al mercat laboral, sinó que també han establert un estàndard global per a l'eliminació de la discriminació i la promoció de la igualtat de gènere al lloc de treball. Tot i els avenços, la igualtat salarial continua sent un desafiament a escala mundial.

 A escala mundial, les dones guanyen un 23% menys que els homes per la mateixa feina;
a la Unió Europea, la bretxa salarial de gènere és del 14,1%
Organització Internacional del Treball

La manca d'accés a l'educació i la formació adequada és un factor de desigualtat que limita les oportunitats d'ocupació, especialment en els col·lectius més joves. Un informe de l'OCDE del 2021 revela que, en molts països, la discriminació salarial també afecta minories ètniques, persones amb discapacitats i altres grups vulnerables. Als Estats Units, els treballadors afroamericans guanyen un 25% menys que els treballadors blancs amb el mateix nivell d'educació i d'experiència. La bretxa és encara més gran per a les dones afroamericanes, que guanyen un 63%, i les dones llatines, que guanyen un 55% del que guanyen els homes blancs no hispans.

Magatzem de Bankok (Tailàndia)

Potser t'agraden aquestes entrades