.jpg)
Harriet Tubman
Entre els segles XV i XIX, aproximadament 12,5 milions d'africans van ser capturats i venuts com a esclaus a les Amèriques. La lluita contra aquesta pràctica bàrbara i brutal va ser una barreja de fites inspiradores i personatges icònics com Harriet Tubman. Tubman va néixer el 1822, en esclavitud, a Maryland. Des de jove, va experimentar les dures condicions de l'esclavatge, incloent-hi la tortura física i emocional. A l'edat de vint-i-set anys va escapar dels seus captors, viatjant sola i a peu, recorrent més de 145 quilòmetres fins a arribar a la ciutat lliure de Filadèlfia. Però no es va conformar amb la seva pròpia llibertat, i va decidir tornar al sud per rescatar la seva família i altres esclaus a través del Ferrocarril Clandestí, una xarxa secreta de rutes i refugis que ajudava els esclaus a fugir cap als estats lliures. Al llarg d'aproximadament una dècada, Harriet Tubman va realitzar al voltant de 13 missions de rescat. Posteriorment, durant la Guerra Civil Americana, va participar en la famosa incursió a Combahee Ferry, on van resultar alliberats més de 700 esclaus. Dotada d'una gran intel·ligència i audàcia, la vida i obra de Harriet Tubman li van valer el sobrenom de "Moisès", en referència al líder bíblic que va guiar el seu poble cap a la llibertat.
ARTICLE 4: Ningú no serà sotmès a esclavitud o servitud; l'esclavitud i el tràfic d'esclaus són prohibits en totes les formes.

Harriet Tubman i altres esclaus
Una de les fites històriques més importants per a l'erradicació de l'esclavatge va ser l'Acta d'Abolició de l'Esclavitud, aprovada pel Parlament del Regne Unit el 1833, i que suposava l'alliberament de més de 800.000 esclaus a les colònies de l'Imperi Britànic. Als Estats Units, la Proclamació d'Emancipació decretada per Abraham Lincoln el 1863 durant la Guerra Civil Americana, va declarar lliures a tots els esclaus als estats rebels i va establir les bases per a la futura abolició de l'esclavatge a la 13a Esmena, el 1865. El 1926, la Lliga de les Nacions va adoptar la Convenció sobre l'Esclavitud, un tractat internacional que comprometia els països signataris a prendre mesures efectives i que va ser fonamental en la lluita global contra l'esclavatge. Tot i els avenços notables, no es pot considerar que aquesta sigui una pràctica completament erradicada.
“ Hi ha 40,3 milions de persones en situació d'esclavatge modern a tot el món:
24,9 milions en treballs forçats i 15,4 milions en matrimonis forçats
— Organització Internacional del Treball
En l'actualitat, l'esclavatge i el tràfic d'esclaus es presenta sota altres formes com el treball forçós, la servitud per deutes, el matrimoni forçat o el tràfic de persones. A l'Índia, el Pakistan, Bangladesh i diverses nacions africanes, entre altres, sovint, els treballadors pateixen abusos i condicions de treball extremes en sectors com l'agricultura, la construcció, la mineria, la manufactura o el treball domèstic, sense possibilitats reals de canviar d'ocupador. A països com Qatar i Aràbia Saudita, el sistema kafala sotmet els treballadors immigrants als seus ocupadors, limitant la seva llibertat i els seus drets laborals. L'Organització Internacional del Treball estima que la feina forçada genera cada any 150.000 milions de dòlars en guanys il·legals.
“ 152 milions de nens entre 5 i 17 anys estan sotmesos al treball infantil,
i gairebé la meitat —uns 73 milions— fan feines perilloses
— Organització Internacional del Treball

Venedor ambulant a l'estació d'autobusos de Salta (Argentina)
El tràfic de persones també és una forma significativa d'esclavatge modern. Sovint, les víctimes són traficades entre regions en desenvolupament i països desenvolupats per a l'explotació sexual, la mendicitat forçada i altres formes d'explotació, i durant el procés són sotmeses a tortures i abusos extrems. D'altra banda, el matrimoni forçat i la servitud domèstica afecten milions de persones, especialment dones i nenes. En algunes cultures i regions, les nenes són forçades a casar-se quan encara són menors: a l'Àfrica Subsahariana i Àsia del Sud, 4 de cada 10 nenes estan casades abans de fer divuit anys.
“ Al món hi ha 2,5 milions de víctimes de tràfic de persones. El 71% són dones i nenes
— Oficina de les Nacions Unides contra la Droga i el Delicte
Al segle XXI, molts esforços internacionals s'han centrat a combatre el treball forçat i el tràfic de persones. La majoria dels països han ratificat els convenis internacionals com el Protocol de l'OIT sobre el Treball Forçat de 2014 o el Protocol de les Nacions Unides per Prevenir, Reprimir i Sancionar el Tràfic de Persones. Recentment, el 2015, el Regne Unit ha aprovat la Llei d'Esclavitud Moderna que exigeix a les empreses publicar declaracions sobre els passos que han fet per assegurar que no hi hagi esclavitud en les cadenes de subministrament. Aquestes iniciatives uneixen governs, empreses i societat civil per accelerar els esforços cap a l'erradicació definitiva de l'esclavatge modern i el treball infantil, d'acord amb l'article 4 de la Declaració Universal dels Drets Humans.

Lincoln Memorial de Washington (EUA)